Biorezonans Terapisi ile Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku bozukluğu hangi sebeplerle gelişir?

Uyku bozukluğu sorunu, sağlığımızı derinden etkileyebiliyor. Hipertansiyondan diyabete kadar birçok hastalığa, yorgunluğa, konsantrasyon bozukluğuna, depresyona sebep olabiliyor. O nedenle sağlıklı ve kaliteli uyumaya önem vermek gerekiyor. Daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku için aynı saatte kalkıp aynı saatte yatmak, uyku saatinden önce alkol, sigara, kafein, şeker ve baharat içeren ürünler tüketmemek, uyku saatinden önce egzersiz yapmamak, rahat bir yatak ve yastık kullanmak, yatmadan önce odayı havalandırmak, ışıklı ve sesli ortamda uyumamak son derece önemli.

Uyku bozukluğuna sebep olan faktörler

Sağlıklı ve kaliteli uyku için alınabilecek günlük yaşam önerilerimizi paylaştıktan sonra uyku bozukluğunun ne olduğu ve sebepleriyle ilgili notlarımızı iletmek istiyoruz.

Uyku bozukluğunu kısaca; uyku süresi, kalitesi ve düzenindeki normal olmayan değişiklikler olarak tanımlayabiliriz. Fiziksel ve psikolojik etmenlerle gelişebilen uyku bozukluğuna sebep olan faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Insomnia: Uykusuzluk hastalığı; uykuya dalamama, uykuda sık sık uyanma, erken uyanma, uyku süresi ve kalitesinde sorun yaşama gibi durumları içerir. Bu durum strese, anksiyeteye, depresyona sebep olabilir.
  • Horlama: Uyurken burun ve boğazdaki hava yollarında daralma ve tıkanma nedeniyle ortaya çıkan sesli solunum durumudur. Boğaz ağrısı, yataktan kalkmakta güçlük, gün içinde uyuklama, konsantrasyonda bozukluk, baş ağrısı ve yorgunluk, yüksek tansiyon, metabolizmada yavaşlama gibi sorunlara neden olabilir.
  • Uyku apnesi: Uyurken nefesin kesilmesi anlamına gelen uyku apnesi, ciddi bir uyku bozukluğunun belirtisidir. Hastada uyku apnesi varsa günlük yaşam önlemlerinin yanı sıra uyurken nefes almasını kolaylaştıracak sürekli pozitif havayolu cihazı (CPAP) kullanması veya cerrahi müdahale önerilebilir.
  • Narkolepsi: Ani ve istem dışı uyku ataklarıyla, örneğin gündüzleri yoğun olarak uyku haliyle gelişen bir durumdur. Genetik faktörler etkilidir.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: Kişinin gelişen herhangi bir duygu durumu karşısında bacaklarını kontrol edemeden hareket ettirmesidir. Bu durum uyku esnasında da gelişebilir ve kişinin uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
  • Stres ve anksiyete: İlişkilerden mali sorunlara kadar pek çok faktör kişinin stres yükünü ve kaygı durumunu etkileyebilir ve bu da uyku düzeninin bozulmasına yol açabilir.
  • Depresyon: Psikolojik bir durum olan depresyon, kişinin uyku düzeninde değişikliklere, aşırı uyku veya uykusuzluk haline sebep olabilir.
  • Fiziksel sağlık sorunları: Kronik hastalıklar, hormonal değişiklikler de uyku bozukluğunun sebepleri arasındadır.
  • İlaçların yan etkileri: Çeşitli hastalıklar nedeniyle kişinin kullandığı ilaçlar (örneğin, antidepresanlar) kişide uykusuzluk veya aşırı uyku hali geliştirebilir.
  • Yaşlılık: Yaşı ileri kişilerde uyku süresi ve kalitesinde azalma, sık sık uyanma gibi durumlar görülebilir.
  • Uyku ortamı ve günlük yaşam alışkanlıkları: Rahatsız bir yatak, yatarken televizyon izlemek, yatmadan önce kafein tüketmek gibi durumlar uyku kalitesinde bozulmalara neden olabilir.
  • Diğer faktörler: Vücutta melatonin hormonunun eksikliğinin yanı sıra uyurgezerlik ve uyku sırasında konuşma gibi faktörler de uyku bozukluğuna yol açabilir.

Uyku bozukluğunun tedavisinde biorezonans terapisinden yararlanılabilir. Biorezonans terapisi, uyku bozukluğuna sebep olan faktörlerin (insomnia, stres, anksiyete, depresyon, melatonin eksikliği, huzursuz bacak sendromu vb.) çözümünde etkin sonuçlar sunar.