Biorezonans Terapisi ile Horlama Tedavisi

Biorezonans Terapisi ile Horlama Tedavisi

Horlama, vücudun tüm sistemlerini etkileyen bir hastalıktır

 

Horlama, uyurken burun ve boğazdaki hava yollarında daralma ve tıkanma nedeniyle ortaya çıkan sesli solunum olarak tanımlanıyor. Daha geniş kapsamda horlama; burun, ağız, boğaz, dil ve bademciklerdeki yumuşak dokuların daralması ve tıkanmasıyla gelişiyor. Hafif durumlarda zararsız olan horlama, ileri aşamalarda uyku apnesi (uyurken nefesin kesilmesi) gibi daha ciddi bir uyku bozukluğunun belirtisi de olabiliyor, ayrıca çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Öte yandan horlama, kişinin kendisiyle birlikte eşinin/partnerinin uyku düzeni üzerinde de olumsuz etki yaratabiliyor. Horlamanın şiddeti ise hava yollarındaki daralmanın büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişebiliyor.

 

Horlamanın nedenleri nelerdir?

 

Daha çok erkeklerde ve fazla kilosu olanlarda görülen horlamanın nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

 

  • Kişinin boğaz ve burun bölgesindeki yumuşak doku yapısında değişiklikler olmuş (örneğin dokular uzamış, daralmış veya tıkanmış) olabilir. Bu dokular, kişi uyurken hava geçişini engelleyebilir.
  • Uyku pozisyonu horlamayı tetikleyebilir. Örneğin, kişi sırt üstü uyurken boğaz ve burun bölgesindeki yumuşak doku boğazında daha fazla tıkanmaya neden olabilir.
  • Yaşın ilerlemesiyle birlikte kas dokusu azalır ve bu da horlama riskini artırabilir.
  • Fazla kilo ve obezite, boğaz dokularının daha fazla basınca maruz kalmasına ve hava akışının kısıtlanmasına sebebiyet verebilir. Bu da horlamayı tetikleyebilir.
  • Horlama riskini artırabilecek faktörlerden biri de yoğun sigara ve alkol tüketimidir.
  • Sinüzit ve burun arkası alerji gibi rahatsızlıklar horlamaya neden olabilir.
  • Kişinin çenesindeki veya üst damağındaki şekil bozukluğu, burnun orta duvarındaki eğrilik, burun polipleri ve tümörleri, küçük dil ve dil kökü sorunları da horlama sebebi olabilir.
  • Hamilelik gibi durumlar, bademciklerin ve geniz etinin şişmesi, uyku ilacı kullanımı da horlama sebepleri arasındadır.
  • Ciddi bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi de horlamaya sebebiyet verebilir.

 

Horlama hangi sorunlara neden olabilir?

 

Genel olarak gerçek bir sağlık sorunu gibi görülmese de horlama aslında vücudun tüm sistemlerini etkileyen bir hastalıktır (sistemik hastalık). Horlama; boğaz ağrısı, yataktan kalkmakta güçlük, gün içinde uyuklama, konsantrasyonda bozukluk, baş ağrısı ve yorgunluk, yüksek tansiyon, metabolizmada yavaşlama gibi sorunlara neden olabilir.

 

Uyku pozisyonunun değiştirilmesinden kilo vermeye, alkol ve sigara içilmemesinden uyku ilacı kullanımının bırakılmasına, sinüslerin açılmasında olumlu etkisi olan C vitamini tüketiminden solunumu rahatlatan okaliptüs yağının kullanımına ve spor yapmaya kadar alınabilecek günlük yaşam tedbirleri horlamanın azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bunların yanı sıra horlamayı engellemek için hastaya burun açıcı cihazlar ve ağız içi apareyler de önerilebilir. Eğer horlamanın nedeni bademciklerin ve geniz etinin şişmesi veya burundaki eğrilik gibi unsurlar ise hasta cerrahi yöntemlere yönlendirilebilir. Hastada uyku apnesi varsa günlük yaşam önlemlerinin yanı sıra uyurken nefes almasını kolaylaştıracak sürekli pozitif havayolu cihazı (CPAP) kullanması veya cerrahi müdahale önerilebilir. Horlama sorunu olanlar ilaç tedavisinden de yararlanabilir.

 

Sebebi vücuttaki yapısal bozukluklar ve cerrahi müdahale gerektiren sorunlar değilse horlamanın giderilmesinde biorezonans terapisinden de faydalanılabilir. Biorezonans terapisi ayrıca horlamanın sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol kullanımı, obezite ve fazla kilo, burun arkası alerjisi ve sinüzit gibi faktörlerin çözümünde de etkilidir.