Gluten duyarlılığı neden oluşur?
Gluten duyarlılığı, gluten protein grubuna karşı bazı kişilerde gelişen bir tepkidir. Gluten; buğday, arpa, çavdar, yulafta bulunan protein grubudur ve glutenin ile gliadin en önemlileridir. Gluten protein grubu, ekmeklerde ve diğer unlu mamullerde unla suyun karıştırılması sonucunda akışkan bir hale gelir ve iyi bir bağlayıcıdır. Gluten duyarlılığı olan kişilerin bağışıklık sistemi, sindirilmesi son derece güç olan gluteni yabancı bir madde olarak algılar ve tepki verir.
Gluten kaynaklı sorunlar üç şekilde ortaya çıkabilir
Bunlardan biri çölyak hastalığıdır. Çölyak, glutenin ince bağırsakta tahribat yaratmasına sebebiyet veren otoimmün bir hastalıktır, aynı zamanda genetiktir. Gluten, çölyak hastalığı olan kişilerde ince bağırsakta sindirimi sağlayan oluşumları (villüs) tahrip eder, sindirim ve besin emilimini etkiler. Bu da kişilerde beslenme eksikliklerine, kilo kaybına, kansızlığa, şişkinliğe, gaz şikayetlerine, dışkıda anormalliğe, büyük tuvalet ihtiyacının artmasına, kusmaya, iştahsızlığa, büyüme geriliğine, geçmeyen aftlara neden olabilir.
İkincisi buğday alerjisidir. Gluten içeren buğdaya alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi gluteni zararlı bir madde olarak algılar ve antikorlar üretir. Bu antikorlar alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Buğday alerjisi olan kişilerde deri döküntüleri, solunum sorunları, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Üçüncüsü ise gluten duyarlılığıdır (non-çölyak gluten duyarlılığı) ve çölyak hastalığına göre çok daha yaygın görülür. Gluten duyarlılığı olan kişilerin ince bağırsakları çölyakta olduğu gibi ciddi olarak tahrip olmasa da gluten tüketimi karın ağrısı, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi, denge kaybı, eklem ve kas ağrısı, deri problemleri, yorgunluk, halsizlik, depresyon ve zihin bulanıklığına yol açabilir. Daha çok kadınlarda ve orta yaş grubunda görülür.
Neler tüketilmeli, neler tüketilmemelidir?
Gluten duyarlılığı olan kişiler, gluten içeren yiyecekleri (buğday, arpa, çavdar, yulaf) tüketmeyi bıraktığında semptomlar hafifler veya tamamen kaybolur. Bunların bulunduğu ürünler tüketilmemelidir; ekmek, makarna, börek, kurabiye, bisküvi, pasta, kek, köfte, unlu çorbalar, kahvaltılık gevrekler, çeşniler, soslar, gıda nişastası bulunan ürünler, malt içecekler gibi. Gluten duyarlılığı olanlar bunların yerine karabuğday, mısır, keçiboynuzu gibi ürünlerden yapılan besinleri, meyve, sebze, et, balık, süt, yoğurt, peynir, kefir, zeytin, bakliyat gibi ürünleri tüketebilir.
Biorezonans terapisi, glutenin yol açtığı sorunların çözümünde tamamlayıcı olarak uygulanabilir; bağırsak florası daha sağlıklı hale getirilebilir, genel sağlık ve yaşam kalitesi düzeltilebilir. Gluten duyarlılığı, biorezonans terapisi ile rahatlıkla giderilebilir ve hasta tekrar gluten tüketebilir hale gelebilir.