Biorezonans Terapisi ile Besin İntoleransı Tedavisi

Besin intoleransı nasıl tedavi edilir?

Besin (gıda) intoleransı, kişinin sindirim sisteminin bazı yiyeceklere ve içeceklere, daha doğrusu bunların içindeki bir maddeye olumsuz tepki verme durumudur. Bu tepki, besinleri sindirmek için gerekli olan enzimlerin eksikliğinden veya vücut tarafından tolere edilememesinden kaynaklanabilir. Sindirim sisteminin besinin içindeki maddeyi sindirememesi veya parçalayamaması durumunda kişide mide ağrısı/kasılması/yanması, gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, kaygı, uyku hali ve egzama gibi bazı cilt problemleri oluşur.

Besin intoleransının türleri nelerdir?

En yaygın besin intoleransı türleri arasında laktoz intoleransı, gluten intoleransı (çölyak), fruktoz intoleransı, histamin intoleransı ve kafein intoleransı bulunur.

  • Laktoz intoleransı, laktoz adı verilen süt şekerinin sindirilememe durumudur. Sindirim sistemi, laktozun seyreltilmesi için gerekli olan laktaz isimli enzimi üretmez veya yeterince üretmez. Bu durumda laktoz sindirilemez; gaz, şişkinlik, karın ağrısı ve ishale neden olabilir.
  • Gluten intoleransı; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutene karşı aşırı hassasiyettir. Gluten intoleransı olanlar gluteni parçalayacak enzimleri üretmez, bu da kilo kaybı, yorgunluk, cilt problemlerini (vb.) beraberinde getirir.
  • Fruktoz intoleransı ise fruktoz adı verilen meyve şekerini veya bazı tatlandırıcıları sindirememektir. Fruktozun normal şekilde sindirilememesi ishale, karın ağrısına, gaza ve şişkinliğe sebebiyet verebilir.
  • Histamin intoleransı, biyojen amin grubundaki kimyasal bir madde olan histamine karşı gelişir. Histamin intoleransı olanlar histamini yeterince parçalayamaz ve sonuç olarak baş ağrısı, hazımsızlık, düşük kan basıncı, cilt kuruması gibi durumlar ortaya çıkar.
  • Kafein intoleransı ise kafeine karşı aşırı duyarlılık durumudur. Kafein; çay, kahve, enerji içeceği, soda ve çikolata gibi besinlerde bulunur. Kafein intoleransı kişide sinirlilik ve ajitasyon, hızlı kalp atımı, ayrıca uyku sorunları yaratabilir.

Besin intoleransı, besin alerjisinden farklıdır

Besin intoleransı ile besin alerjisi aynı şey değildir, aralarında önemli farklar vardır.

  • En temel fark tepkiyi tetikleyen mekanizmadır. Besin intoleransını sindirim sistemi, besin alerjisini bağışıklık sistemi geliştirir.
  • Besin intoleransı besinin içindeki bir maddeye karşı, besin alerjisi ise besindeki proteinlere karşı gelişir.
  • Besin intoleransı yavaş, besin alerjisi ise ani bir reaksiyondur.
  • Besin intoleransında tüketilen besin miktarı önem taşıyabilir, besin alerjisi ise çok az besin tüketildiğinde bile oluşabilir.
  • Besin intoleransının belirtileri gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal, baş ağrısı gibi sorunlarken, besin alerjisinde nefes darlığı, boğazda sıkışma hissi, yutkunma güçlüğü, baş dönmesi, bayılma, kusma ve ölümcül olabilen anafilaksi gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Tedavi nasıl gerçekleştirilir?

Gıda intoleransının teşhisi, bir kan testiyle konulabilir. Tepki geliştirilen besinin tüketilmemesi veya sadece tolere edilebilecek kadar tüketilmesi, gıda intoleransının tedavisini oluşturur. Ancak vücut için gerekli bazı besinlerin sürekli olarak besin programının dışında tutulması sakıncalı olabileceğinden, bu besinlerin belirli bir süre tüketilmemesi ve bunun yerine ikame besinler tüketilmesi, bu esnada bağırsak florasının düzene sokulması yönünde bir tedavi uygulanabilir.

Biorezonans terapisi, gıda intoleransını başarıyla tedavi eden bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Öncelikle biorezonansa özel kan testi yapılarak 6.400 maddenin taraması gerçekleştirilir ve hastanın hangi besinlere karşı duyarlılığı olduğu belirlenir. Hastadan tedavi süresince duyarlılık geliştirdiği besinden uzak durması istenir. Tedavi başarıya ulaşıp duyarlılık geçtiğinde, hasta söz konusu besini/besinleri tüketmeye başlayabilir.