Alzheimer’a yakalanma riski nasıl azaltılabilir?

alzheimer

 

Alzheimer, en sık görülen demans türü. Alzheimer hastalığında, beyinde anormal düzeyde protein depolanmaya başlaması ve sinir hücrelerinin kaybı nedeniyle kişinin zihinsel işlevlerinde gerileme meydana geliyor. Alzheimer üç evreden oluşuyor:
• Erken evrede bellek sorunları, kendini ifadede zorluk, soru tekrarı, kişilik değişimleri, sinirlilik, kayıtsızlık, yeni beceri kazanamama, yazarken ya da bir alet kullanırken zorlanma gibi semptomlar görülüyor. Biorezonans, hangi hastalıkların tedavisinde etkilidir?
• Orta evrede bellek bozukluğu artıyor, öğrenilmiş bilgiler kaybolmaya başlıyor, davranış değişiklikleri belirginleşiyor, yakınları tanımada güçlük çekiliyor, yeni bilgiler öğrenilemiyor, giyinme gibi bazı davranışlarda zorluklar baş gösteriyor, kaybolma riski ortaya çıkıyor, olmamış olaylar olmuş gibi anlatılıyor.
• İleri evrede ise hasta artık yakınlarını tanıyamıyor, iletişimi yüksek oranda bozuluyor, geçmiş ve şimdiyi birbirine karıştırıyor, yutma ve yeme zorlukları yaşıyor, psikiyatrik semptomları çoğalıyor, hatta yatağa bağımlı hale geliyor.
Alzheimer; 65 yaşın üzerindekilerde yüzde 3-11, 85 yaşın üzerindekilerde yüzde 20-47 oranında görülüyor. 65-85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkıyor. (Alzheimer Derneği’nin verilerine göre.)

Aslında beyindeki değişimler, Alzheimer tanısı konulmasından 25-30 yıl önce başlıyor. Bununla birlikte alınabilecek bazı önlemler ve yapılacak günlük yaşam değişiklikleriyle Alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli oranda azaltmak mümkün olabiliyor.

Neler yapılabilir?

Alzheimer’a yakalanma riskini azaltmak için yapılacaklar arasında ilk sıralarda düzenli egzersiz, zihinsel aktiviteler ve sağlıklı beslenme bulunuyor:

• Düzenli egzersiz: Egzersizin Alzheimer riskini düşürmesi için haftada en az 150 dakika yapılması gerekiyor. Egzersiz yaparken beyin tarafından üretilen kimyasal maddeler, beyin sağlığına katkıda bulunuyor. Egzersizlerin aerobik hareketlerini, ağırlık ve denge çalışmalarını içermesi öneriliyor.
• Zihinsel aktiviteler: Beyni sürekli geliştirmek ve dinç tutmak Alzheimer’a yakalanma riskini düşüren bir başka önemli faktör. Bol bol okumak, bulmaca çözmek, yeni bir dil öğrenmek, müzik dinlenmek, puzzle yapmak, sanatla ilgilenmek (vb.) beyin sağlığını destekliyor.
• Sağlıklı beslenme: Yağ, şeker, karbonhidrat açısından fakir ama sebze, meyve, Omega 3 yağ asitleri içeren balık, antioksidan içeren besinlerden zengin bir beslenme düzeni beyin sağlığına da iyi geliyor.

Bunların yanı sıra B12 vitamini, demir, folik asit destekleri kullanmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kilo kontrolü yapmak, kaliteli bir uyku düzeni temin etmek, sosyal yaşamda aktif olmak gibi unsurlar da Alzheimer’dan korunmak için yapılabilecekler arasında bulunuyor.