Haz nesnesi, ihtiyaç, alışkanlık… Adına ne derseniz deyin sigara, bunların hiçbiri değil aslında. Sağlığa zararları bir yanda, gençliğinize ve güzelliğinize verdiği zarar diğer yanda. Ama siz sigarayı bırakarak önemli bir adım attınız, kendinize ve sevdiklerinize iyilik yaptınız. Peki, sigarayı bıraktıktan sonra tekrar başlamamak, yepyeni ve sağlıklı bir hayat inşa etmek için neler yapabilirsiniz?
- Hatırlatıcılardan uzak durun: Sigarayı bıraktıktan sonra evinizde sigara bulundurmayın, kül tablası gibi hatırlatıcı öğelerden kurtulun. Çay, kahve gibi içecekler size sigarayı hatırlatıyorsa bitki çayları, ev yapımı meyve suları, ayran gibi ürünleri tüketin. Sigara içilen ortamlardan ve sigara içen kişilerden (kutlamalar, arkadaş buluşmaları gibi) bir süre uzak durun.
- Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak için ille de bir spor salonuna gitmeniz gerekmez. Tek başınıza veya arkadaşlarınızla bol bol yürümeye başlamanız bile çok önemli bir adım. İnternetteki sayısız egzersiz videosu içinden size göre olanları seçip uygulamanız da mümkün. Fakat ne yaparsanız yapın düzenli yapın. Egzersiz yaparak bağışıklığınızı, kan dolaşımınızı ve enerjinizi yükseltebilir, antioksidan kapasitenizi artırabilir, uyku kalitenize destek sağlayabilir, kilo kontrolünüzü kolaylaştırabilirsiniz.
- Bol bol su için: Su yaşamdır ve bu, boşuna söylenmiş bir söz değildir. Günde en az 2 litre su içerseniz sağlık ve enerji kazanır, sindirim sistemi problemlerini engeller, kalbinizin daha sağlıklı kalmasını sağlar, toksinlerinizi atar ve cildinizin yaşlanmasını geciktirebilirsiniz. Ayrıca cildiniz ve saçlarınız daha parlak bir görünüme sahip olur.
- C vitamini alın: Sigara bırakma sonrasında vücudunuzdan toksin atımını desteklemek için portakal, mandalina, çilek, nar, kivi, biber, ıspanak, semizotu gibi C vitamininden zengin besinleri tüketin. C vitamini alımını vitamin tabletleriyle destekleyin.
- Sağlıklı beslenin: Bunu bir yaşam biçimi haline getirin. Bu hem dikkatinizi beslenmenize odaklamanızı sağlayacak hem de sigara bırakma sonrasında kilo almanızı engelleyecektir. Akşam yemeğinizi olabildiğince erken bir saatte yiyin. Hafif ve karbonhidratsız, şekersiz yiyecekler tüketin. Lokmalarınızı en az 15 kez çiğneyerek yutun. Yemekle birlikte ayran, meyve suyu, alkol ve benzeri içecekler tüketmeyin. Yemekten iki saat sonra bir bardak suya bir yemek kaşığı limon veya doğal elma sirkesi ekleyip için. Televizyon karşısında atıştırma ihtiyacı duyarsanız limonlu salatalık yiyin.
- Serotonin seviyenizi yükseltin: Mutluluk hormonu serotonin açısından zengin bir beslenme düzenine geçmek sizi rahatlatacak, stres seviyeniz üzerinde olumlu etki yapacaktır. Balık, hindi, yumurta, peynir, süt gibi hayvansal gıdalar, erik, muz, elma, çilek, kivi, ananas, soğan, sarımsak, domates, kuşkonmaz, ıspanak gibi meyve-sebzelerin yanı sıra kuru baklagiller, kuru meyveler, ceviz, fındık, keten tohumu ve yeşil çayı beslenme listenize ekleyin.
- Cildinizi kolajen açısından destekleyin: Sigarayı bırakarak zaten cildinizi rahatlattınız. Cildiniz her geçen gün daha iyi ve aydınlık görünecek. Buna ek olarak kolajen açısından zengin ürünler tüketerek cildinizi daha da destekleyebilirsiniz. Kolajen demek, cildin daha elastik, daha dayanıklı, daha canlı görünmesi, yani gençlik demek. İlikli kemik suyu, kırmızı ve beyaz et, balık, yumurta beyazı, kırmızı-mor meyve ve sebzeler, C vitamini içeren meyve ve sebzeler, soğan, sarımsak, lahana gibi kükürt ve sülfür içerikli besinler, yeşil yapraklı sebze ve otlar tüketmek vücuttaki kolajen miktarını desteklemek için iyi seçenekler.
- Nefes egzersizleri yapın: Sigara içme arzusu hissettiğinizde nefes egzersizleri yapın. Sadece bunun için değil genel sağlık için de nefes egzersizleri yapmak son derece faydalı. YouTube gibi platformlardan nefes egzersizi videolarını izleyip uygulayarak hayatınıza çok daha taze nefesler katın.
- Hobi edinin: Tiyatro atölyeleri, dans dersleri, kitap kulüpleri, seramik, resim, heykel atölyeleri, yemek kursları… Seçenek o kadar çok ki! Hobi edinerek hem ruhunuza iyi gelecek faaliyetlerde bulunmuş olur hem de yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
- Kendinizi oyalayın: Özellikle çalışırken elleri hep sigara arayanlar, bu boşluk hissini doldurmak için stres toplarından yararlanabilir veya kalem çevirebilir. Sakız çiğnemek de rahatlatıcı bir faktördür.