Fibromiyalji Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji nedir ve nasıl tedavi edilir?

 

FMS-Fibromiyalji Sendromu veya fibromiyalji, sık rastlanan bir kas- iskelet sistem hastalığıdır.

“Kas romatizması” olarak da anılan fibromiyalji, genel olarak tüm vücutta ve eklemlerde yoğun ağrı, hassasiyet, tutuklukla kendini belli eder. Kişinin günlük aktivitelerini olumsuz etkiler, ruhsal ve bilişsel sorunlara da yol açabilir.

 

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte enfeksiyonlar, ameliyat sonrası, nörohormonal bozukluklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, fiziksel travmalar gibi etkenlerin yanı sıra psikolojik sorunların da fibromiyaljiye yol açtığı düşünülmektedir. Psikolojik sorunlar arasında depresyon, stres, kaygı, boşanma veya sevilen bir yakının ölümü, cinsel istismar gibi travmalar da yer alıyor. Uyku bozuklukları, yoğun tempolu çalışma hayatı, uzun süre bilgisayar kullanımı da kişinin fibromiyalji hastalığına yakalanmasındaki sebepler arasında sayılabilir.

 

Fibromiyalji kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Öyle ki yüzde 2 olan görülme sıklığı, 60 yaşın üzerindeki kadınlarda yüzde 7’lere kadar çıkabiliyor. Öte yandan birinci derece akrabalarında fibromiyalji olanların hastalığa yakalanma olasılığı diğer kişilere göre 8 kat fazladır.

 

Bu belirtilere dikkat edin!

Fibromiyaljinin vücut kas ve eklemlerinde yoğun ağrıya yol açtığını belirtmiştik. Kronik, yani uzun süreli ve yaygın bu ağrılar daha çok boyun, omuz, bel, kalça ve dizlerde görülür; kişi yataktan kalkarken bile zorlanabilir.

 

Ağrılara, kişiye göre değişmekle birlikte, uyku bozukluğu, kronik yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, çarpıntı, uyuşma, ağız kuruluğu, nefes alma zorluğu, kulak çınlaması, sistit gibi şikayetler eşlik edebilir. Karında ağrı ve şişkinlik, aşırı gaz, kabızlık veya ishal gibi bağırsak rahatsızlıkları da fibromiyaljinin belirtileri arasında bulunur. Kaygı bozukluğu, depresyon, hafıza sorunları, öğrenme güçlüğü de belirtiler arasında yer alabilir.  

 

Teşhis nasıl konulur?

 

Fibromiyalji tanısı; ağrıların üç aydan uzun süredir devam ediyor olması ve ağrıya neden olabilecek, enfeksiyon ve diğer romatizmal hastalıkların, nöropatik ağrıların, myofasial ağrı sendromu gibi rahatsızlıkların olup olmadığının tespiti, hasta öyküsünün dikkatli bir şekilde incelenmesi ile konulur.  

Bu hastalıkları elemek için kan testleri ile radyolojik incelemelerden de yararlanılabilir.  

Tedavi nasıl yapılır?

 

Fibromiyaljide yüzde yüz iyileşme sağlayan klasik bir tedavi henüz yoktur. Kişinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, şikayetlerinin azaltılması amacıyla ilaç ve fizik tedavinin, egzersizin yanında psikolojik terapiler ve tamamlayıcı tedaviler uygulanıyor.

Fibromiyaljide biorezonans ile başarılı sonuçlar alınıyor

 

Biorezonans terapileri, ozon terapi, akupunktur vb. fibromiyalji tedavisinde kullanılan tamamlayıcı tedaviler arasında bulunuyor. Biorezonans terapisi aracılığıyla kişinin bedenindeki blokajlar çözülüyor, alerji, virüs ve bakteri gibi yükler ortadan kaldırılıyor. Bütün vücudu kapsayacak şekilde, biorezonans terapilerinde kullanılan testlerle saptanan her türlü sorun çözülmeye çalışılıyor, kişinin yaşam kalitesinin yükseltilmesine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlanıyor.