D vitamini neden önemlidir?

Bağışıklığı destekleyen, beynimizdeki atık maddeleri temizleyen, enfeksiyonları engelleyen ve kemikleri güçlendiren D vitaminini en doğal yollardan almak için uygun bir mevsimdeyiz. Çünkü bildiğiniz gibi D vitamininin temel kaynağı güneş ışığı. Güneş ışığı, cildimizdeki 7-dehidrokolesterol adlı bileşiği D vitamini prekürsörüne (başlangıç kimyasalı) dönüştürür. Bu prekürsör de daha sonra karaciğer ve böbreklerde D vitaminine dönüştürülür.

Güneş ışığı almak vücudumuzdaki D vitamini seviyesinin doğal yolla artmasını sağlar. Ama tabii ki güneş ışığına fazla maruz kalmak cilt kanserine kadar uzanabilen cilt sağlığı problemlerine yol açabilir. Bu nedenle güneşin zararlı ışınlarından koruyan yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanmak ve güneş ışınlarının en yüksek olduğu saatlerde güneşe çıkmamak gerekir. Güneş ışığının az olduğu kış aylarında ise D vitamini takviyeleri alınması faydalı olacaktır.

D vitamininin sağlığa ne gibi faydaları vardır?

Sağlığımız için son derece önemli vitaminlerden biri olan D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini ve kullanımını artırır, bu şekilde kemiklerin daha sağlıklı olmasını destekler. D vitaminin eksikliği ise kemiklerde zayıflığa ve kırılganlığa neden olup osteoporoz riskini artırabilir. D vitamini, kas ve sinir sistemi dengesini de destekler. Ayrıca kalp sağlığında, beyin sağlığında ve depresyon gibi psikolojik sorunlarda da etkilidir.

D vitamininin vücudumuzu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemi üzerinde de rolü vardır. D vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevlerini düzenleyerek ve enfeksiyonlara karşı mücadele eden birçok savunma mekanizmasını etkileyerek bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Örneğin, bağışıklık hücrelerinin ürettiği pek çok proteinin, özellikle antimikrobiyal peptitlerin üretimini artırır ki bunlar bakteri, virüs, mantar gibi patojenleri yok eden doğal savunma mekanizmalarıdır. Enfeksiyonlara karşı savaşta önemli rol oynayan T hücrelerinin ve B hücrelerinin üretimini ve işlevini de etkiler. Eksikliği ise bağışıklık sisteminin işleyişini bozup enfeksiyonlara daha açık hale gelmesine sebebiyet verebilir.

Kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, depresyon, sık sık üşütmek, kilo kaybı, kusma, ishal D vitamini eksikliğinin yol açtığı rahatsızlıklardan bazılarıdır.

D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Ana kaynağı güneş olan D vitamini bazı besinlerde de bulunur.  D vitamini açısından zengin olan besinler şunlardır:

  • Ton balığı, somon, sardalye ve ringa gibi yağlı balıklar
  • Süt, yoğurt, kefir ve peynir gibi süt ürünleri
  • Karaciğer, kırmızı et, tavuk, karides ve yumurta sarısı
  • Doğada güneş görerek yetişmiş mantarlar
  • Portakal suyu