Biorezonans Terapisi ile Nevralji Tedavisi

Şiddetli ve keskin ağrı sendromu nevralji hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Nevralji, sinirlerin zarar görmesi, tahriş olması veya sıkışması sonucunda ortaya çıkan şiddetli ve keskin (elektrik çarpması şeklinde ifade edilen) ağrı sendromu olarak tanımlanabilir. Genellikle baş ve boyun bölgesinde gelişen nevralji, periferik ve santral sinir sistemindeki sinirlerin hasarından kaynaklanır. Nevralji, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen ağrılara sebep olabilir. Ağrı çoğu zaman ani ve şok benzeri bir tanımla gelir, bölgeye yayılabilir. Ağrıyla birlikte uyuşma, batma, yanma veya soğukluk hissi yaşanabilir. Bu tür belirtilerin etkisi ve süresi kişiye göre değişebilir.

Nevraljinin türleri nelerdir?

Nevraljinin farklı türleri vardır ve her biri belirli bir siniri veya sinir sistemini etkileyebilir. En yaygın nevralji türleri arasında trigeminal nevralji, glossofaringeal nevralji ve postherpetik nevralji yer alır.

Trigeminal nevralji, en bilinen ve sık karşılaşılan türdür. Beyinden çıkan kafa sinirlerinin beşincisi olan trigeminalin etkilendiği durumdur. Trigeminal nevralji, “delirten hastalık” olarak da tanımlanır. Bu nevralji, yüzün bir kenarında şiddetli, ani ve kısa süreli ağrı ataklarına neden olur. Ağrı; yanak, çene, ağız, diş, burun veya göz gibi bölgelerde hissedilir.

Glossofaringeal nevralji, dil ve boyundaki sinirlerin etkilendiği ve bu durumdan kaynaklı olarak ağrının dilde ve boyunda hissedildiği bir durumdur. İleri aşamalarda hastada yutma zorluğuna ve tükürüklerin ağızdan akmasına sebep olabilir. Ağrı ise genellikle kısa süreli olsa da çok yoğundur. Hasta bayılma atakları da yaşayabilir.

Postherpetik nevralji ise zona hastalığı sonrasında bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Zona enfeksiyonu sona erse de bazen şiddetli ağrı devam edebilir. Sinir lifleriyle birlikte cildi de etkileyen postherpetik nevralji, genellikle zonanın olduğu bölgede hissedilir.

Nevralji nasıl tedavi edilir?

Çoğunlukla ileri yaş grubunda ve kadınlarda görülen nevraljinin tanısı, hasta öyküsüyle konur. MR ve laboratuvar testleri istenebilir. Nevraljinin tedavisi, öncelikle hastalığa sebep olan nedenlerin belirlenmesini hedefler. İlk hedef genellikle ağrıyı hafifletmeye yönelik ilaç tedavisidir; ağrı kesiciler, merkezi sinir sistemini etkileyen antikonvülzan ilaçlar ve bazen antidepresanlar gibi. Ciddi vakalarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Bu müdahale sinir serbestliğini sağlamak ve sinir sıkışmasını düzeltmek için yapılır. Ancak cerrahi müdahale, genellikle diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda uygulanır.

Sebebi tam olarak belirlenebilmiş değilse de nevralji; çeşitli enfeksiyonlar (suçiçeği, zona gibi), MS (Multiple Skleroz), ADEM (Akut Dissemine Ensefalomiyelit), sinir üzerinde oluşabilecek basılar, diyabet, kanser gibi sebeplerle gelişebilir. Diş tedavileri sırasındaki zedelenmeler de bu rahatsızlığa neden olabilir.

Biorezonans terapisi ile nevraljiye sebep olan semptomlar belirlenir ve ortadan kaldırılması için çalışılır. Belirlenen sorunlar üzerine frekanslar gönderilip ters çevrilerek iyileşme sağlanması yönünde çalışmalar yapılır. Vücudumuzun ağrıyan bölgesinden algılanan frekanslar normalden farklıdır. Bu frekanslar biorezonans terapisi ile temizlendiğinde ağrı ortadan kalkar, vücutta ağrıya yol açan problemin iyileşmesi hızlanır.