İrritabl Bağırsak Sendromu nedir ve nasıl tedavi edilebilir?
İrritabl Bağırsak Sendromu-İBS (Huzursuz Bağırsak Sendromu, spastik kolon, spastik bağırsak, spastik kolit, mukozal kolit diye de adlandırılır), yapısal bir sorun olmasa da bağırsağın hareketinde değişimleri ifaden eden kronik bir hastalıktır. Bunları karın ağrısı, şişkinlik, dışkı kıvamında değişiklik, ishal, kabız, gaz sancısı olarak sıralayabiliriz. İrritabl Bağırsak Sendromunun kimisinde kabızlık kimisinde ishal baskın olabilir veya ikisi birlikte varlık gösterebilir. Hastalarda depresyondan anksiyeteye, yorgunluktan baş ağrısına kadar çeşitli rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. İrritabl Bağırsak Sendromu daha çok 40 yaşından sonra başlar, kadınlarda daha fazla görülür.
İrritabl Bağırsak Sendromunun neden oluştuğu tam olarak bilinememektedir. Ancak bağırsaktaki kas ve sinirler arasındaki anormalliklerin, bağırsak kaslardaki güçsüzlüklerin ve duyarlılıkların, kasların kasılma şiddetinin artmasının, bağırsaktaki enfeksiyonların ve yoğun stresin bu rahatsızlığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.
Tanı ve tedavi nasıl gerçekleştirilir?
İrritabl Bağırsak Sendromunda -yukarıda söz ettiğimiz üzere- aslında bağırsaklarda yapısal bir sorun yoktur. Ayrıca bu hastalık, diğer bağırsak hastalıklarıyla benzer belirtilere sahiptir. Bu nedenle İrritabl Bağırsak Sendromunun tanısını koyma sürecinde öncelikle diğer bağırsak hastalıkları elimine edilir. Bununla birlikte dışkılama sonrasında karın ağrısının hafiflemesi, tanı koymak için değerli bir veridir. Tanı koyma sürecinde muayene, kan tetkiki, kolonoskopi gibi yöntemlerden yararlanılır.
Bu hastalığın tedavisinde, hastanın hayatında strese neden olan faktörlerden uzak durmasını sağlamak önemli bir faktördür. Bunun yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapmak, lif açısından zengin bir beslenme düzenine geçmek, bol su tüketmek de gerekmektedir. Belirtilerin yüksek olduğu hastalarda ilaç tedavisi de kullanılabilmektedir. Hastaya bağırsak hareketlerini düzenleyecek, kabızlığı veya ishali önleyecek ilaçlar önerilebilmektedir. Bazı durumlarda hastaya ağrı kesici ilaçlar veya antidepresanlar da uygulanabilmektedir.
Biorezonans terapisi nasıl bir destek verir?
İrritabl Bağırsak Sendromunun tedavisinde biorezonans terapisinden de fayda sağlanabilmektedir. Biorezonans terapisi ile hastanın vücudundaki alerji, parazit, bakteri, virüs, ağır metaller ve toksinlerin atılımı gibi sorunlar çözüme ulaştırılabilmekte ve böylece hastanın sindirim sistemi normal işlevlerini yerine getirebilmektedir. Biorezonans terapisi ile hastanın yaşam kalitesi de yükseltilmektedir.