Baş ağrısının kan damarlarımızı etkileyen bazı sinirlerin aktifleşmesi ve beyne ağrı sinyali iletmesiyle oluştuğu düşünülür genel olarak. Baş ağrısının sebeplerinden bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz: Migren, sinüsit, trigeminal nevralji, yüksek tansiyon, uyku bozuklukları, kafa travmaları, horlamak, öksürmek, stres, depresyon gibi psikolojik sorunlar, alkol kullanmak, yoğun miktarda kafein tüketmek, yeterince su içmemek…
Baş ağrısının pek çok çeşidi de vardır ve bunlar nedenlerine, şiddetlerine, belirtilerine göre sınıflandırılmaktadır: Migren, nevralji (elektrik çarpması şeklinde tarif edilen), gerilim tipi (uzun süre devam eden, akşam saatlerine doğru artan), sinüzite bağlı, yüksek tansiyona bağlı, küme tipi ve gök gürültüsü tipi (ani ve çok şiddetli, beyin görüntüleme yöntemlerini gerektiren).
Hem ani hem çok şiddetli bir ağrı
Gök gürültüsü tipi baş ağrısını, “aniden başlayan ve ağır şekilde seyreden” bir baş ağrısı olarak tanımlayabiliriz. Ağrı, birkaç saniye içinde ve yoğun bir şekilde gelir; ismini de bu özelliğinden alır. Gök gürültüsü tipi baş ağrısı, 1 ila 5 dakika gibi çok kısa bir sürede yoğun bir şiddete ulaşır; 1 saat ila 1 hafta arasında sürebilir. Daha çok başın tümünde hissedilir ve hasta açısından korkutucu bir deneyim olabilir. Ağrıya mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra ateş, nöbet ve zihinsel durumda değişmeler eşlik edebilir.
Gök gürültüsü tipi baş ağrısı beyin anevrizması, beyin çevresinde kanama, menenjit, beyin damar tıkanıklığı, ani ve çok tehlikeli olabilecek derecede yüksek tansiyon gibi gayet ciddi tıbbi durumların belirtisi olabilir. Bu nedenle de acil olarak müdahale gerektirebilir. Ama bezen de böylesine ciddi durumlar ortaya olmayabilir, nedeni de bulunamayabilir. Yine de son derece dikkat edilmesi gereken bir baş ağrısı türüdür ve tıbbı değerlendirmeyi gerektirir.
Gök gürültüsü tipi baş ağrısının tedavisi nasıl yapılır?
Nadir görülen gök gürültüsü tipi bir baş ağrısı ortaya çıktığında uzman bir doktora başvurmak son derece önemlidir; yukarıda söz ettiğimiz üzere beyinde kanama gibi ciddi durumlar söz konusu olabilir. Uzman doktor, beyin görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra omurilik testi (lomber ponksiyon) gibi analizler isteyerek tanı koyabilir. Tıbbı destek, bu tür baş ağrısında çok önemlidir.