Dünyada pek çok çocuk, çeşitli alerjilerle yaşamak durumunda kalıyor. Bu da onların sağlıklarının yanı sıra psikolojilerine de etki edebiliyor.
Kanada’daki British Columbia Üniversitesi ve BC Çocuk Hastanesi tarafından yürütülen bir araştırma çocuklukta yaygın görülen egzama, astım, alerjik rinit (saman nezlesi) ve besin alerjilerinin bağırsaklarla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Nature Communications dergisinde yayınlanan* bilimsel araştırmaya göre, yaygın çocukluk alerjilerinin gelişimi bağırsak mikrobiyomunun özellikleriyle bağlantılı. (*Kaynak: Euronews)
Araştırmada 0-5 yaş arasındaki 1.115 çocuk klinik olarak değerlendirildi; çocukların yarısında alerjik bir bulguya rastlanmazken, diğer yarısında bir ya da daha çok alerji gelişimine neden olacak bulgular görüldü. Sonrasında alerji geliştiren çocuklarda, bağırsak mikrobiyomu dengesizliğini ortaya koyacak bakteriyel ize de rastlandı. Bu dengesizliğin sebepleri olarak da bebeğin nasıl doğduğundan beslenme tarzına, antibiyotik kullanımından yaşadığı yere kadar bir dizi faktör belirlendi.
Araştırmanın, çocuklarda alerjilerin gelişmesini önleyecek yöntemler ortaya konmasına katkı sağlayabileceği öngörülüyor.
Çocuklarda başka hangi alerjiler görülüyor?
Yaygın çocukluk alerjilerini gıda, çevresel ve diğer alerjiler olarak sınıflandırabilmek mümkündür.
- Gıda alerjileri: Bu alerjiler süt ve süt ürünlerine, yumurtaya, fıstığa, soyaya, buğdaya, balık ve deniz ürünlerine karşı gelişebilir.
- Çevresel alerjiler: Bu alerjileri polen, toz akarı, küf, hayvan tüyüne karşı geliştirilenler olarak sıralayabiliriz.
- Diğer alerjiler: İlaç alerjisi, arı ve böcek sokmalarına karşı geliştirilen alerji, lateks içeren ürünlere karşı geliştirilen alerjilerdir.
Alerjiler ne tür reaksiyonlara neden oluyor?
Alerjilerin ciltteki belirtileri kızarıklık, kaşıntı vb.; sindirim yollarındaki belirtileri karın ağrısı, kusma, ishal; solunum yollarındaki belirtileri hapşırma, öksürme, hırıltı, nefes darlığı, burun akıntısıdır. Bir başka alerjik reaksiyon olan anafilaksi ise son derece ciddidir ve ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Alerjilerden korunmak için alerjenlerden kaçınmak en etkili yöntemlerden biridir. Alerjik çocuklar hekim kontrolünde olmalıdır. Klasik tıpta alerjilerin tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Biorezonans terapisinde ise ilaç kullanılmaz. Biorezonans, bilgisayar kontrollü frekans jeneratörleri kullanılarak hastaya uygun frekansların verilmesidir. Yan etkisi olmadığı gibi ağrısızdır ve kişiye özeldir.
Çocuklardaki alerjilerin tedavisinde biorezonans terapisinin yüksek bir başarı oranı vardır.