Biorezonans ile Depresyon Tedavisi

Depresyon nedir ve nasıl tedavi edilir?

Depresyon, sıklıkla karşılaşılan psikolojik bir rahatsızlık ve duygu durumu bozukluğu, çökkünlük halidir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık, uzun süre devam edebilir ve kişinin yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilir; kişi günlük yaşam aktivitelerini yaparken sorunlar yaşayabilir, hayat onun için anlamını yitirebilir…

Bu noktada depresyonun belirtilerinden söz edelim:

  • Üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik, çökkünlük, durup dururken ağlama, mutsuzluk, keyifsizlik, karamsarlık, zevk alamama, suçluluk, kendini değersiz hissetme, öfke patlamaları, sinirlilik
  • Dikkat ve konsantrasyonda güçlük, karar vermede güçlük, unutkanlık, yavaş hareket etme
  • Sosyal hayattan çekilme, ilgi kaybı, çok uyuma veya uyuyamama, fazla yemek yeme veya iştahsızlık
  • Baş ağrısı, sırt ağrısı, hazmetme güçlüğü, yorgunluk, düşük enerji, cinsel isteksizlik
  • İntiharı ve ölümü düşünme

Depresyon tanısı koyabilmek için kişinin yukarıda söz edilen belirtilerin hepsini veya bir kısmını en az iki hafta yaşaması ve ayrıca işlevsellik düzeyinde de değişikliklerin olması lazımdır.

Depresyonun sebepleri nelerdir?

Depresyona sebep olan etkenleri ise genetik faktörler, beyin kimyasındaki dengesizlikler, doğum ve menopoz gibi hormonal değişiklikler, tiroit ve diyabet gibi bazı hastalıklar ve bazı ilaçları da kapsayan biyolojik etkenler; stres, travmatik olaylar, tacizler, tecavüzler, zorlu yaşam koşulları, ekonomik kayıplar, sevilen birinin kaybı, ayrılık, boşanma, ailevi sorunlar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığını da kapsayacak şekilde psikolojik etkenler olarak sıralamak mümkündür. Depresyon her yaş grubunda görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden fazladır.

Depresyonun belirtilere ve oluşma sebeplerine göre farklı türleri vardır. En sık görüleni majör depresyondur. En ağır depresyon türü olarak değerlendirilen majör depresyonda çökkünlük, çaresizlik, umutsuzluk, değersizlik duyguları yoğun olarak yaşanır. Distimi depresyon, kronik olsa da daha hafiftir; doğum sonrası depresyon genelde doğumdan iki ila sekiz hafta sonra ortaya çıkar; mevsimsel depresyon, adı üzerine mevsim değişikliklerinde görülür; atipik depresyon, kişide ani duygu değişimlerine sebep olur…

Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Depresyon tanısı bir psikiyatr tarafından konulmalıdır. Depresyon tedavisinde psikoterapi (konuşma terapisi) ve/veya antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Psikoterapiden depresyonun nedenlerini anlamak, davranış kalıplarını değiştirmek ve yeni eğilimler geliştirmek için yararlanılır. Psikiyatr veya psikolog, hastayla bire bir seanslar yapar. Antidepresan ilaçlar vücuttaki kimyasal dengesizlikleri düzeltmeye yardımcı olabilir. Ama tabii ki ilaçlar, kesinlikle bir psikiyatr tarafından verilmeli ve takip edilmelidir. Ciddi intihar düşüncesi ve/veya girişimi olan ya da psikotik bozukluk (gerçekliğin algılanmasında sorun) yaşayan (vb.) hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilebilir.

Hastaya egzersiz, meditasyon, sağlıklı beslenme, kaliteli uyku düzeni, sigara ve alkol kullanmamak gibi günlük yaşam değişiklikleri de önerilebilir.

Biorezonans terapisi de depresyon tedavisinde kullanılabilir. Biorezonansa özel kan testiyle hastada depresyon geliştiren fiziksel ve çevresel faktörler saptanır. Depresyona etki eden toksin, alerjen, virüs ve bakteri gibi hücresel stres sorunları ortadan kaldırılır. Mutluluk hormonları seratonin ve endorfinin miktarı yükseltilir. Biorezonans terapisi, depresyon nedeniyle kullanılan antidepresanların etkinliğini de artırır.