Sağlık da hastalık da hücrelerimizin içinde başlar. Hücreler dokuları, dokular organları, organlar sistemleri oluşturur. Hücrenin sağlığı tüm sistemin sağlığıdır ve hücrenin sağlık kaynağı da alkali ortamdır. Vücudumuzda hücre düzeyinde alkali ortam sağlamak ancak alkali beslenmeyle gerçekleşebilir.
Alkali yiyecekler ve alkali su, bize yapışkan sümüksü maddelerden temizlenmiş bir bünye kazandırır. Sümüksü maddelerden arınmak sinüs tıkanıklıkları, kronik lenfatik tıkanıklıklar ve şişlikler, akciğerlerde sıvı birikimi sorunları, mafsal kireçlenmeler, kalsiyum eksikliği gibi sorunlardan uzak kalmak anlamına gelir.
Eğer vücudun asitliği yükselirse kanser riski, osteoporoz (kemik erimesi), kolesterol oksitlenmesine bağlı oluşan kalsiyum plakları, diş çürükleri, tiroid fonksiyon bozuklukları ve eklem hasarları oluşmaya başlar.
Vücudu asidik yapan gıdalar
Hazır gıdalar, kömürde pişirilmiş etler, işlenmiş etler, sofra tuzu, şekerli içecekler, boyalı gazlı içecekler, malt içecekler, inek sütü ve peyniri, doymuş yağlar, kızartmalar, kızartma yağları, buğday, arpa, çavdar, yulaf, beyaz pirinç, mısır ve bunlardan yapılan kahvaltı gevrekleri, cipsler, börekler, pastalar, ketçap, mayonez, soya sosu gibi hazır soslar, mayalı gıdalar, fermente ürünler, alkol, kafein, çikolata, siyah çay, mikrodalgaya girmiş yiyecekler ve suni tatlandırıcılar (vb.) vücudu asidik yapan gıdalardandır.
Vücudu alkali yapan gıdalar
Limon, salatalık, maydanoz, dereotu, nane, kekik, havuç, pırasa, ıspanak, soğan, sarımsak, brokoli, kırmızıbiber, pırasa, siyah turp, patlıcan, bezelye, kereviz, fasulye, tatlı patates, kuşkonmaz, karnabahar, şalgam, kırmızı pancar, kavun, karpuz, incir, hurma, kuşburnu, armut, siyah erik, elma, zerdeçal, tarçın, fındık, badem, ceviz, susam, keten tohumu, zeytin, zeytinyağı, balık yağı, mercimek, nohut, kahverengi pirinç, karabuğday, kinoa, darı, buğday çimi, karbonat, işlenmemiş doğal tuz, keçi sütü ve lor peynirini ise vücudu alkali yapan gıdalar olarak sıralayabiliriz.
Alkali formdaki mineraller kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demir olmak üzere 5 adettir. Bu mineraller sağlıklı alkali bir çevre yaratmak için çok önemlidir. Asidik minerallerle birleşerek toksin maddeleri vücuttan atarlar.
Günlük beslenmenizi alkali gıda ağırlıklı düzenleyin
- En alkali içecekler alkali su, limonlu veya sirkeli su veya sodadır. En asitli içecek ise koladır.
- En alkali baharat zerdeçal ve tarçındır. Soya sosu, hazır soslar ve balzamik sirke asittir.
- En değerli alkali, badem ve çörekotudur. Fıstık asittir.
- En alkali yağ zeytin, balık, çörekotu ve keten tohumu yağıdır. En asitli yağ trans yağ ve kızarmış yağdır.
- En iyi alkali tahıl karabuğday ve kinoadır. En asidik un beyaz undur.
- Nohut ve mercimek alkalidir. Beyaz pirinç asidiktir.
- Meyvelerden avokado, incir, mürdüm eriği, hurma alkalidir. Meyve suları ve şekerlemeleri asidiktir
- En alkali protein yumurta beyazı, somon ve balıktır. Sığır eti ve işlenmiş et ürünleri asidiktir.
- Badem sütü, koyun sütü ve peyniri, kefir alkalidir. İnek sütü asidiktir.
- Alkali beslenmenin ilk adımı günde 2,5 litre su içmektir. Sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce mutlaka alkali su için. Suyun pH değerinin 7’nin üzerinde olmasına dikkat edin. Suya limon, elma sirkesi ya da karbonat karıştırıp alkali değerini 10-20 kat artırabilirsiniz.
- Kırmızı et yediğinizde bunun dört katı kadar çiğ sebze tüketin. Her tür asitli besini çiğ sebzelerle tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
- Çiğ sebze yiyemiyorsanız suyunu için. Sebze suyu içmeyi alışkanlık haline getirirseniz asitlenmeyi çok kolay çözersiniz. Alkali su ve sebze suyu yağlarınızı çözer.
- Gün içinde yaptığınız her türlü beslenme hatasını sebzelerle, sossuz bol limonlu salatalarla, çiğ koyu yapraklı sebzelerle ya da sebze sularıyla nötrlemeye çalışın.
- Yemekle beraber alkol, ayran, meyve suyu ve benzeri içecekler içmeyin.
- Yemekten iki saat sonra bir bardak suya bir yemek kaşığı limon veya doğal elma sirkesi ekleyip için.
- Akşam yemeğini doğru seçin. Bel bölgesini inceltmek isteyen birinin yapacağı ilk şey erken saatte karbonhidratsız akşam yemeğidir.
- Akşam yemeğinde lokmalarınızı en az 15 kez çiğneyerek yutun hatta tek tek sayın.
- Televizyon karşısında atıştırma ihtiyacı duyarsanız limonlu salatalık yiyin.
- Mideniz kazınırsa yatmadan hemen önce bile olsa bir katı yumurta yemeniz mümkün.
- Sofra tuzunu bırakın, deniz ve Himalaya tuzu kullanın. Bu şekilde hem ödemlerinizi çözersiniz hem daha hızlı kilo verirsiniz.
- Balık ve iyi yağların tüketimini artırın. Kabuklular hariç tüm deniz ürünleri iyidir. Yemek pişirmede zeytinyağını, ay çiçek yağını ve mısır yağına tercih edin.
- Market ve bakkallardan paketlenmiş ürün satın almak yerine pazarlardan taze sebze ve meyve alışveriş yapın.
- İdrarınızı takip edin, koyu olmasına izin vermeyin. pH’ını ölçemeseniz bile koku ve renk takibi yapın.
Zihinsel ve duygusal enerjinin pozitif olması da taze sebze ve meyve kadar önemlidir, vücut pH’ı üzerinde güçlü biçimde etkindir. Güneş ışığı da öyle. Alkali olma hali güneş ışığının tam spektrumu ile etkinlik kazanır. Güneş ışığının yokluğunda yani karanlıkta ise vücut hücrelerimizde asit oluşur.