Sigara, içeriğindeki 7.000 farklı kimyasal maddeyle vücudu güçsüz kılıp organları ve hücreleri olumsuz etkilediği gibi uzun vadede pek çok ölümcül hastalığa davetiye çıkarır. En büyük etkisi akciğerler üzerindedir, akciğer kanserinin en önemli sebebidir. Bununla birlikte diğer kanser türlerinden kalp ve damar hastalıklarına, felçten depresyona kadar pek çok hastalığın gelişiminde sigara içmenin önemli bir rolü vardır. Sigara içenler kadar sigara dumanına yoğun olarak maruz kalan pasif içiciler için de durum aynı şekilde tehlikelidir. Sigaranın geliştirdiği en önemli durumlardan biri nikotin bağımlılığıdır ki bu, eroin bağımlılığına dahi benzetilir. Aynı zamanda sigara bağımlılığı, ölüme en çok sebep olan bağımlılıktır.
Kanser ve buna bağlı hastalıklardan ölme riskini 7 kat artırıyor
Sigaranın içeriğinde 7.000 kimyasal madde olduğunu belirtmiştik. İşte bu maddelerin 70’ten fazlası kanser gelişimi riskini doğrudan etkiler. Öyle ki sigara içen bir kişinin kanser ve buna bağlı hastalıklar sonucunda ölme riski 7 kat artar. Akciğer kanserinde ise bu oran 24 kata ulaşır. Sigara içenlerde akciğer kanserinin yanı sıra karaciğer, pankreas, prostat, mide, böbrek, mesane, meme, rahim, yumurtalık, gırtlak, ağız, dudak, burun, yemek borusu kanserleri gelişebilir.
Akciğer kanserinde olduğu gibi sigara içeriğinde bulunan katranın akciğerlerde birikmesi nedeniyle KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), astım, verem, zatürre (vb.) gibi solunum sistemi hastalıkları ortaya çıkabilir
Kalp krizi geçirip ölme riskini yükseltir
Sigaranın içeriğindeki nikotin, kalp damarlarını daraltır; bu da damar yapısını bozar ve pıhtılaşma oranını artırır. Karbonmonoksit gazının kana geçmesiyle oksijeni taşımakla görevli kan hücrelerinin yükü fazlalaşıp kapasitesi azalır. Bu sürecin sonucunda kalbin yükü ve kan basıncı artar. Kalp krizi dahil kardiyovasküler hastalıklar oluşur.
Sigara içmek felce de neden olabilir; bu da beyne giden kan akışının engellenmesi ve beyindeki hücrelerin yetersiz oksijen alması sonucunda gelişir. Nikotinin metabolik bir atık olan kotinin adlı kimyasala dönüşmesi ve vücuttan atılımı süreci böbrek hasarı, böbrek yetmezliği ve böbrek kanserinin gelişimini tetikler. Nikotinin insülin üzerinde yarattığı etkiyle de diyabet görülebilir.
Cinsel yetersizliklerden erken doğumlara…
Sigara içerek vücuda alınan kimyasal maddeler hem kadınlarda hem erkeklerde cinsel yetersizliklere sebebiyet verebilir. Kısırlık riskinin artması, hamilelik döneminde düşük dahil pek çok sorun yaşanması, erken veya prematüre doğum gerçekleşmesi de sigaranın yarattığı etkiler arasındadır. Sigara içmenin erken menopozu ve jinekolojik kanserlerin gelişimini artırma gibi etkileri de söz konusudur.
Çoğu zaman derdi kederi azaltma durumunun aktörü olan sigara, aslında depresyona yatkınlığı artıran bir faktördür. Ruha iyi gelmez, tam tersine ruh sağlığını olumsuz etkiler. Yorgunluk, halsizlik, gerginlik, performans düşüklüğü yaratır.
Sigara, vücuttaki kanlanmayı azalttığından ameliyatlar için de risk faktörüdür. Pek çok hastalığın çözümü için yapılanların yanı sıra estetik operasyonlarda da hastanın sigara içmemesi tercih edilir. Sigara içmenin cilt sağlığı, kırışıklıklar ve yaşlanma üzerinde de göz ardı edilemeyecek düzeyde negatif etkileri vardır. Diş kaybı dahil diş sorunları, kulak enfeksiyonları, koku ve tat alma kayıpları, görme kayıpları, sırt ve bel ağrıları da sigaranın etkileri nedeniyle gelişebilmektedir.